A kompozíció: szövegtörzs és képek a szövegben

Kompozíció alatt az alkotóelemek azon elrendezését értjük, ami kifejezi a művészeti alkotás üzenetét. A weboldalak általában nem művészeti alkotások, de üzenetük van, amiket erősít a helyes, vagy komolytalanná tehet a helytelen kompozíció.

A kompozíció klasszikus szabálya az aranymetszés, ám a weboldalak esetében praktikusabb az un. modulhálós harmadolás. Ez jól átlátható keretet ad a tartalomnak, segíti az eligazodást és az olvashatóságot.

Feszítsünk weboldalunkra képzeletbeli, három oszlopos, téglalaprácsos hálót: ez a modulháló. Szükség szerint – amint az alábbi ábra mutatja - vonjuk össze az egymás melletti téglalapokat, hogy újabb fekvő, vagy álló hasábokat alkossanak.

tip4 k

Töltsük ki a hasábokat a weboldal tartalmával, képekkel, ábrákkal, szövegekkel. A hálózat nem kényszerzubbony, a vázszerkezet idomuljon a tartalom természetéhez.

Képek a szövegben

A képek méretezésénél kövessük a modulháló mintázatát éspedig úgy, hogy a kép szélessége legyen az oldal teljes szélességének 1/3-a, 2/3-a, vagy 100 %-a. A magasság adódik a kép arányaiból.

tip5 k

A szöveghasábok ne érjenek össze a képekkel, legyen közöttük min. 5 px távolság minden irányban.

A képek feliratai

Képhez tartozó feliratot elhelyezhetünk kép alatt és kép mellett. Az előző szabály itt is érvényes: a szöveg ne érjen össze a képpel (min. 5px távolság minden irányban). Jó tudni, hogy a képek alatti feliratokat mindig elolvassák az emberek.

 tip7 ktip6 k

                       Felirat a kép alatt                                Felirat a kép mellett

A kép melletti feliratok jobbra helyezkedjenek el, mert a szemmozgás útvonala ezt az irányt kívánja. Bevált megoldás, hogy a kép jobb felső sarka a bevezető szöveg (líd), a jobb alsó sarka pedig a képaláírás helye.

Figyelem!

A weboldalt program állítja elő és nem mindig ad módot a tipográfia következetes betartására. Ez nem tragédia, de lehetőség szerint törekedjünk a jó megjelenésre.