A helyes betűtípus, betűméret, sortáv és szövegháttér

Több tízezer betűtípus létezik, de az internet két fő csoportból válogat: a talpas – serif és a talpatlan – sans serif típusokból. A talpasok közül ismertebb a Times „T”. Interneten viszont jobban mutat, a monitoron olvashatóbb a talpatlan Arial.

Ha weboldalunkhoz a talpatlan Arialt használjuk, akkor a monitorok mai felbontása mellett a kenyérszöveg (a dokumentum nagyobb tömegű, olvasásra szánt szövege) ajánlott betűmérete 12 és 14 px (pixel) között ideális.

tip1 ktip2 ktip3 k

 

 

 

 

         ideális sortáv                       túl kicsi sortáv                     túl nagy sortáv

Az ideális sortávolság a betűméret kb. 120-140%-a, tehát a 14 px-es szöveg praktikus sortávolsága 16-20 px legyen. Ennél kisebb sortávnál összefolynak a betűk, ennél nagyobb pedig feleslegesen növeli a helyigényt.

Egyes dizájnerek előszeretettel alkalmazzák a negatív – sötét alapon világos betűk – írásképet. Monitoron ez sajnos fárasztja a szemet, használjuk inkább a hagyományos, újságoknál megszokott, világos alapon megjelenő sötét betűket.

Figyelem!

A weboldalt program állítja elő és nem mindig ad módot a tipográfia következetes betartására. Ez nem tragédia, de lehetőség szerint törekedjünk a jó megjelenésre.