Így lesz még szebb az Ön weboldala!

 

Trendek, tippek, ötletek

Tipográfia

Igényes weboldalszerkesztők sokat pepecselnek a szép dizájn munkafázisaival, de keveset törődnek az információmegjelenítés szabályrendszerével, a tipográfiával. Kár, mert az elhanyagolt, amatőr íráskép nem emeli a tartalom hitelét.

Akkor igazán professzionális a weboldal megjelenése, ha a formai összhang mellett helyes tipográfia garantálja az eredményes információcserét. Azért kell tehát profinak lenni a weboldalnak, hogy komolyan vegyék az emberek.

Néhány egyszerű szabály betartásával harmonikus külalakot biztosíthatunk az internet médium tartalmának. Vegyük sorra a fontosabbakat!

Címek és címsorok rendszere

A címrendszernek betartandó hierarchiája van: főcím, alcím, szakaszcímek. A fő szabály az, hogy az alacsonyabb rendű cím fölött nagyobb a térköz, mint alatta. Ezzel csökkenő feltűnési értéket adunk a különböző rangú címeknek.

A tördelés

Tördelésen értjük a hosszabb szövegek „fogyasztható” adagokba történő szétosztását. A jól olvashatóság érdekében egy sorban ne legyen több 80 karakternél, ui. ekkora szélességet képes kényelmesen átfogni a szem.

A helyes betűtípus, betűméret, sortáv és szövegháttér

Több tízezer betűtípus létezik, de az internet két fő csoportból válogat: a talpas – serif és a talpatlan – sans serif típusokból. A talpasok közül ismertebb a Times „T”. Interneten viszont jobban mutat, a monitoron olvashatóbb a talpatlan Arial.

A kompozíció: szövegtörzs és képek a szövegben

Kompozíció alatt az alkotóelemek azon elrendezését értjük, ami kifejezi a művészeti alkotás üzenetét. A weboldalak általában nem művészeti alkotások, de üzenetük van, amiket erősít a helyes, vagy komolytalanná tehet a helytelen kompozíció.

Figyelem!

A weboldalt program állítja elő és nem mindig ad módot a tipográfia következetes betartására. Ez nem tragédia, de lehetőség szerint törekedjünk a jó megjelenésre.